Започват разкопките на Вишеград край Кърджали 17 май, 2021

Започват разкопките на Вишеград край Кърджали
social Снимка: Bulgariatravel.org

Мащабната археологическа кампания това лято в страната започва със средновековния замък Вишеград.

Уникално запазеният паметник е разположен на около 5 км югоизточно от град Кърджали, над водите на язовир Студен кладенец, на десния бряг на река Арда над село Вишеград.

Крепостта Вишеград е обявена за паметник на културата от национално значение през 1968 година.

Тя е сред най-важните средновековни твърдини на Източните Родопи, разказва археологът проф. Николай Овчаров, който заедно с екипа си ще извърши проучването на обекта през май и юни.

При разкопките ще се търсят доказателства, че през XIII век Вишеград е бил рицарски замък на втория император на Латинската империя Хенрих Фландърски. От пребиваването в крепостта Вишеград на най-видните френски рицари през 1206 г. вече е открита и следа - забрало (предната част) от рицарски шлем от XIII век, който може да се свърже с Четвъртия кръстоносен поход.

След проучването на Вишеград, започва кампанията на Перперикон, където през юли, август и септември се очаква да бъде окончателно разкрита намерената през миналата година пищна резиденция на епископите на Родопите от 6 век.

През тази година за пръв път държавата финансира с 1,8 млн лева археологически обекти в страната с цел развитието на културно-историческия туризъм.

Освен Вишеград, ще се проучват още скалният град Перперикон, Хераклея Синтика край Петрич, праисторическите солници до Провадия, античния и средновековен град Мисионис край Търговище и римската провинциална столица Рациярия до Видин.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация