Кои са най-полезните храни за кожата, косата и ноктите 25 април, 2024

Кои са най-полезните храни за кожата, косата и ноктите
Снимка: pxhere.com

Блестящата коса, сияйната кожа и здравите нокти са на първо място в списъка с цели за здраве и красота на много хора.

Дотолкова, че пазарът е буквално "залят" от безброй продукти, които претендират, че помагат за постигането им. Но преди да похарчите цяло състояние за хранителни добавки, балсами и кремове, е важно да погледнете какво слагате в кошницата си с хранителни продукти, пише БГНЕС.

Гъбите са отличен източник на биотин. Те са пълни с витамин D, който може да допринесе за силна и здрава коса. Проучванията сочат, че витаминът може дори да стимулира производството на нови космени фоликули, което води до по-плътни кичури и намаляване на косопада.

Бадемите също са особено мощен източник на биотин и са богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Те съдържат и витамин Е, който доказано допринася за здравия скалп.

Сочната диня и хрупкавите краставици съдържат над 90% вода и помагат за хидратираната и здрава кожа.

Лененото семе е добър начин за вегетарианците и веганите да си набавят повече незаменими мастни киселини. Тези здравословни мазнини помагат да се намали чупливостта на ноктите. То е богато и на витамин Е, който може да помогне за стимулиране на растежа на косата.

Боровинките са вкусни малки енергийни източници на витамин В и антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес, свързан с косопада и нездравия тен на кожата.  

Многократно изтъкваните ползи от пиенето на червено вино до голяма степен се дължат на наличието на ресвератрол - мощен антиоксидант, който се съдържа в червеното грозде. Смята се, че той предпазва от вредните за кожата свободни радикали, като забавя процеса на стареене на кожата.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация