17 февруари - Ден на спонтанните актове на доброта 17 Февруари, 2022

17 февруари - Ден на спонтанните актове на доброта
social Снимка: Столична община

17 февруари е обявен за Световен ден на спонтанните актове на доброта.

Празникът се отбелязва, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения.

В този ден големите благотворителни организации призовават към множество такива актове на доброта, каквато е дори и усмивката към непознати.

Не е необходимо да се постигат невероятни неща и рекорди, за да се чувства човек обичан, удовлетворен, да живее в хармония със себе си.

Няма малко или голямо добро. Всеки акт на доброта е достатъчно ценен сам по себе си. Важно е да правим добро, без причина, безкористно и открито и то не само в един ден от годината.

Китайският мислител и философ Конфуций е казал, че „Който наистина е добър, никога не може да бъде нещастен. Който наистина е мъдър, никога не може да бъде объркан“ и „Ако си заедно с добър човек, винаги мисли как би могъл да последваш примера му. Ако си с лош човек, то погледни в себе си“.

Изразът „Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота“ (Practice random kindness and senseless acts of beauty) е написан от Ан Хърбърт върху подложка за хранене в Саусалито, Калифорния през 1982 година. През февруари 1993 година излиза едноименната книга на Хърбърт, в която са събрани различни истински истории за спонтанни прояви на добрина.

Една от инициативите за днешния ден е „висящо кафе“. Началото й е поставено в Неапол. Всеки, който може да си позволи, купува две кафета в някое заведение, но взима само едното. Второто остава „да чака“ човек, който няма възможност да си го купи сам. Инициативата доби популярност и у нас.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация