YouTube не е длъжен да предоставя email-а и IP адреса на нарушители 13 декември, 2020

YouTube не е длъжен да предоставя email-а и IP адреса на нарушители
social Снимка: Szabo Viktor on Unsplash

При очевидно нарушение на авторските права YouTube ще трябва да предостави на притежателя името и адреса на нарушителя, но не и електронната му поща или IP-адреса.

Федералната съдебна палата на Германия обяви решение, съгласно което електронната поща или IP-адресът на потребителя не попада под действието на задължението за предоставяне на информация.

По този начин съдът на последна инстанция отказа да удовлетвори иска на филмовата компания „Constantin” към YouTube и Google. Съдът обоснова своето решение с основните положения в действащото законодателство. Действащите директиви на ЕС се ограничават до предоставянето на имена и пощенски адрес, които в повечето случаи се оказват фалшиви.

През 2013 и 2014г. в YouTube са били качени незаконно два филма на компания „Constantin” със запазени авторски права. През следващите години те са били гледани от хиляди потребители. Производителят е поискал платформата да предостави всички регистрационни данни на нарушителите, но в отговор получил единствено имената и адресите, които се оказали фалшиви. Действията си представителите на YouTube мотивираха с факта, че законът не ги задължава да предоставят пълната информация за потребителите.

През юли 2020 г. Европейският съд в Люксембург също реши, че под термина „адрес” може да се разбира единствено пощенският адрес, а не този на електронната поща или IP-адресът. 

Разширяването на отговорността на интернет- платформите относно нарушенията на авторските права вече са обект на обсъждане в Евросъюза. Той се съдържа в приетата през 2019 г. спорна реформа на законодателството за защитата на авторските права. Държавите от ЕС получиха 2 г. за да го приложат в националните си законодателства.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация