Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

„София Филм Фест“ представя във Велико Търново специална селекция

13.10.2020
Снимка: Община Велико Търново
За поредна година екипът на София Филм Фест и Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО предлагат отбрани филми за КИНОмани!

В рамките на 3 дни – от 16 до 18 октомври в залата на Музикално-драматичния театър „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ще представим шест от най-важните филмови творби за изминалата година!

Цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева!

Започваме на 16 октомври (петък) в 18:00 часа с едно от най-новите български заглавия „БАЩАТА“ – третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 БАЩАТА спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана. Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини... Филмът ще бъде представен във Велико Търново от част от екипа!

Вторият филм в първата фестивална вечер – 16 октомври (петък), с начален час 20:00, е абсолютният фестивален хит, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди ОСКАР – „ПАРАЗИТ“, седми пълнометражен филм на прочутия корейски майстор Понг Чун-Хо. Тази увлекателна, екзотична история удиви света и е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят.

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

 „ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ“ на режисьорката Теона Митевска е носител на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година и разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. Филмът записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19. Денят на прожекцията е събота, 17 октомври, началният час е 18:00.

ПРЕДАТЕЛЯТ“ на изкусния италиански разказвач Марко Белокио получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

Филмът разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. „Това е биография в истински Белокио стил. Визионерски и оригинален, той обединява ужас и наподобяващ сън делириум“, пише „Cineuropa“. Марко Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Прожекцията е предвидена за втората фестивална вечер 18 октомври (събота), начален час 20:00.

Един от най-успешните филми на 2019 година е документалният разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов МЕДЕНА ЗЕМЯ“. Това е единственият документален филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм. Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед… Може да проследите тази трогателна история на 19 октомври (неделя), от 18:00 часа.

Финалът на програмата ни във Велико Търново за 2020 година поставяме в неделя, 19 октомври, начален час 20:00. Зрителите ще имат шанса да проследят новите приключения на крал Николас III, който познаваме от филма „Белгийският крал“. Филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс БОСИЯТ ИМПЕРАТОР“ е драматична комедия, която разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Вогт) и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“. Кой ще бъде първият император на Нова Европа?

В момента Честито 12:00 - 15:00
  • Kostas Martakis Allos Anthropos 13:34 в момента
  • Dragana Mirkovic Otrov I Melem 13:30 Предишна
  • Emanuela, Kiriakos Georgiou Granici 13:27 Предишна
  • Dimitris Giotis Methyse Me 13:24 Предишна
  • Dragica Zlatic Udaj Se Za Mene 13:17 Предишна
  • Slavi Trifonov Ad I Ray 13:11 Предишна
  • Lefteris Pantazis Magapas 13:08 Предишна
  • Vanja Lakatos, Katarina Zivkovic Zakleli Se 13:05 Предишна
  • Sestri Dinevi Otishla E Byala Yana 13:00 Предишна
  • Miroslav Ilic Esenna Balada 12:56 Предишна

Програма

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито