Родители в неплатен отпуск ще получат финансова подкрепа 18 март, 2021

Родители в неплатен отпуск ще получат финансова подкрепа
social Снимка: pixabay.com

Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск, за да останат с децата си у дома за онлайн обучение в следващите десет дни, могат да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане и ще получат пропорционално за периода финансова подкрепа.

Тя е 650 лева месечно за едно дете и 975 лева месечно - за две и повече деца. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министърът добави, че и програмата "Родители в заетост" продължава да действа. Чрез бюрата по труда могат да бъдат наети за детегледачи безработни роднини или хора със съответните качества, които родителите биха избрали.

Заплащането е в размер на минималната работна заплата с осигуровките.

И програмата "Запази ме" за затворените бизнеси ще продължи своето действие, каза Сачева като добави, че изчаква да излезе заповедта на здравния министър, за да издаде тя заповед, в която ще бъдат включени всички кодове за затворените икономически дейности.

По думите й, наетите ще получат 75 на сто от осигурителния доход през периода. Министърът на труда и социалната политика напомни, че хората, които ще излязат в неплатен отпуск в следващите десет дни, ще бъдат със запазени осигурителни права и няма да имат проблеми за бъдещо пенсиониране.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация