Празник на динения маджун разкрива тайните на приготвянето му 27 юли, 2022

Празник на динения маджун разкрива тайните на приготвянето му
social Снимка: pxhere.com

В силистренското село Смилец подготвят седмия Празник на динения маджун. Събитието ще е на 28 август в местността Гизлиджанската чешма.

Празникът е единствен по рода си в страната. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години.

Целият процес "от нивата - до тавата" е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. Подготовката за празника започва още през пролетта със засяване на бостана. По традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана.

След това за да се приготви диненият мед – или маджун, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете и изход за дима.

За празника се подготвят и ателиета за домашна баница на пещ и за динени фантазии. Предвидени са и ревю на народни носии и накити за деца и фолклорна програма.

Навремето диненият маджун е бил определян като „бедняшки мед“, но мнозина са го ползвали и като лекарство.

Маджунът може да се приготви от различни плодове - сини сливи, тиква и други, и влияе по различен начин на организма.

Най-разпространеният маджун от захарно цвекло спомага за укрепване на мускулите и костите, а хромът в него намалява опасността от диабет. Маджунът от грозде е полезен при анемия, действа положително върху кръвоносните съдове и при бъбречни и храносмилателни проблеми. Петмезът от черница помага на организма да се справи с простудни заболявания, стимулира физическото и психическото развитие на малките деца.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация