The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

На какво се дължи постоянната умора

11.10.2020
Снимка: pixabay.com
Сънят не е всичко

Постоянната умора е все по-често състояние. Дори хора, които спят достатъчно, може да усещат липса на енергия.

На първо място постоянната умора може да се дължи на неправилно хранене. Макар и да си мислите, че ако хапнете "нещо сладко" или някакъв друг нездравословен въглехидрат, като паста или пица, ще се почувствате по-енергични, всъщност се случва тъкмо обратното. След подобна храна кръвната захар се повишава рязко и наистина ще се почувствате по-жизнени, но ефектът е краткотраен и след този прилив на енергия, отново ще се чувствате уморени, дори повече отпреди. Ако постоянно посягате към такива храни, умората ще се връща отново и отново, и ще ви измъчва през целия ден. Съветът е да замените рафинирани въглехидрати със зеленчуци, овесени ядки, леща и всякакви храни, богати на фибри.

Друг проблем е ниската активност през деня. Много от нас си мислят, че най-доброто средство срещу умората е да се приберем след работа у дома и да легнем на дивана, за да си почиваме. Всъщност имаме нужда от физическа активност поне два пъти в седмицата, за да се чувстваме по-енергични и да се преборим с умората.

Сънят е много важен, но не само неговата продължителност е от значение. За да се наспиваме добре е нужно да не си лягаме нервни и ядосани и да се постараем да се събуждаме всяка сутрин по едно и също време. Разбира се, за предпочитане е да спим през нощта, освен ако не работим нощем, защото дневният сън рядко ни осигурява нужната почивка. Да се опитваме да прогоним съня и умората с кафе и енергийни напитки също е грешна стратегия и се отразява зле на режима ни в дългосрочен план.

Ако често ви се случва да с почувствате уморени през дена без някаква видима причина, може да имате непоносимост към определени храни. Най-честите "виновници" са глутен, млечни продукти или яйца.

Дехидратацията е една от най-често срещаните причини за постоянната умора. Затова просто пийте повече вода. Когато се почувствате изтощени, изпийте една чаша вода и ще забележите разликата.

Множество проучвания доказват, че стресът може да причини умора. Едно от тях доказва, че ако човек не се справи със стреса навреме, той може да доведе до още по-високи нова на изтощение. Йогата и медитацията могат да бъдат едно добро решение на този проблем.

И накрая - липсата на витамини. При недостатъчно количество от витамините D, B12 или желязо в хранителния ви режим, резултатът е чувство за отпадналост и умора. Дефицитът може да преодолеете с повече спанак, сьомга, мляко и яйца в менюто. Можете да приемате и витамини като хранителна добавка, но естествените източници винаги са за предпочитане. Не забравяйте и да прекарвате колкото може повече време на слънце.

В момента Най-добрият микс от песни 17:00 - 19:00
  • Ivana Shampansko I Salzi 17:39 в момента
  • Jasmin Fehric Tebra Pijem Ludujem 17:36 Предишна
  • Al Bano & Romina Power Liberta 17:32 Предишна
  • Anelia, Paloma Vlez Vlez 17:25 Предишна
  • Sasa Matic Ko Te Ljubi Ovih Dana 17:22 Предишна
  • Demy Ela 17:18 Предишна
  • Martinna, N.A.S.O, Stani Samo Za Men 17:15 Предишна
  • Sasa Kovacevic Ona 17:12 Предишна
  • Avi Benedi Kolko Oshte 17:08 Предишна
  • Doja Cat, SZA Kiss Me More 17:04 Предишна

Програма

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни