Летен фестивал в Русе “Сцена край реката" 14 юни, 2022

Летен фестивал в Русе “Сцена край реката
social Снимка: Държавна опера "Русе"

“Сцена край реката" е мотото на летния фестивал, който се открива в Русе на 17 юни, петък, от 20.30 часа, с мащабната продукция на “Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев - една от най-ярките творби на българската оперна класика.

Идеята на Русенската опера, която се възражда след няколкогодишно прекъсване на представленията, е и през лятото русенци да се насладят на класически оперни произведения и разнообразни концерти, така, както през март в града има музикални дни.

От 17 юни до 5 август на напълно реновираната сцена на Летния театър в парка на Военния клуб в Русе публиката ще има възможност да гледа най-доброто от света не само на класическото изкуство, но и на рок музиката, разказват от Държавна опера - Русе.

В петъчната вечер на 17 юни операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ отново ще вплете в шарена черга от ритми и мелодии гласовете на певците и оркестъра. Най-силното послание на композитора, изречено със средствата на майсторското слово и музиката, е посветено на главния герой на творбата – гусларя Илия.

Това са стиховете на Пенчо Славейков, „облечени“ в музика: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация