Красотата на българските шевици показват в Русе 07 септември, 2022

Красотата на българските шевици показват в Русе
social Снимка: Община Русе

Русенци и гостите на града ще могат да се докоснат до част от най-емблематичните и красиви български шевици от русенския регион. Те вече са подредени на 12 табла в градската градина и могат да бъдат разгледани от 6 до 22 септември, включително.

Изложбата е дело на Здравка Димитрова – автор на книгата албум „Български шевици от русенски регион“. В продължение на десетина години тя е посещавала селата от региона в търсене на шевици, които са достигнали до нас. Книгата съдържа над 300 възстановени образеца, изработени така, както ги е видяла Здравка Димитрова върху оригиналните части от носии.

Книгата албум беше представена през месец май в препълнената зала „Европа“ на Доходно здание. Изданието получи безрезервна подкрепа и от Христо Стоичков, който се включи в премиерата със специално видеопослание до русенци.

Тази седмица Община Русе ще разположи на Кея десет пейки с интересни факти за река Дунав. Пейките ще бъдат изписани с малко известна информация,  която ще повиши общественото внимание към опазването на втората по големина река в Европа. Идеята е любопитните, но и тревожни факти за реката да достигнат до възможно най-широк кръг от хора.

pejki_za_Dunav_Obshtina_Ruse.jpg

Дарението е в подкрепа на международната инициатива „Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective @Дунав“. Тя се провежда в 10 страни.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация