„Силата на кучето“ с двете най-престижни награди БАФТА 14 март, 2022

„Силата на кучето“ с двете най-престижни награди БАФТА
social Снимка: Трой Коцур-БТА

Филмът „Силата на кучето“ спечели двете най-престижни награди на 75-та церемония на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА), състояла се в “Роял Албърт хол” в Лондон.

Лентата на Джейн Кемпиън получи отличието за най-добър филм и за най-добър режисьор. “Силата на кучето” имаше осем номинации за британския еквивалент на наградите "Оскар".

За най-добър актьор беше отличен Уил Смит за участието си в „Крал Ричард“.

Отличието за най-добър актьор в поддържаща роля пък взе Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители". Той е първият нечуващ актьор, получил британското киноотличие БАФТА. Този сезон 53-годишният Коцур е сред номинираните за всички престижни филмови награди.

Наградата за най-добра актриса отиде при Джоана Сканлън за участието ѝ в лентата „След любовта“.

Най-много награди - 5, спечели научнофантастичният „Дюн“ на режисьора Дени Вилньов - основно в творческите и техническите категории.

Черно-белият разказ "Белфаст" за детството на актьора и режисьор Кенет Брана в Северна Ирландия получи награда БАФТА за най-добър британски филм.

Вижте всички победители

Тазгодишната церемония се завърна с традиционния си блясък и червения килим, след като миналата година протече във виртуален формат заради пандемията от Ковид-19. Водеща беше австралийската актриса Ребъл Уилсън.

Британската академия за кино и телевизия реши тази година да не се връчва награда за цялостен принос, след като миналогодишният отличен Ноел Кларк беше обвинен от много жени в сексуален тормоз след връчването на приза.

Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация