"Мисионис“ край Търговище откри пролетно-летния сезон за туристите 02 май, 2024

Снимка: РИМ Търговище

От 1 май започна пролетно-летният сезон на информационен център за ранновизантийски и средновековен град "Мисионис“ край Търговище. Центърът е разположен в Ловния парк в местността "Парка", в началото на пътя за крепостта.

Археологическият обект е на 7 км. югозападно от Търговище и на 1,6 км. от първокласен път І-4 София – Варна. Заема оградена с крепостна стена площ от над 120 дка. Цялостната застроена площ на града възлиза на повече от 700 дка включваща планинския рид и поречието на река Врана. 

Работното време е от сряда до неделя, като почивни дни са понеделник и вторник за удобство за гражданите, изкушени от историята. При дъждовно време информационният център няма да работи. 
 
По повод Великденските празнични и почивни дни, отворено за посещение ще бъде Славейковото училище към Регионалния исторически музей – Търговище, с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая".

Могат да бъдат разгледани и изложбите: „От ревност за народното просвещение” – посветена на 160 години от построяването на училище „Св. Седмочисленици” (Славейковото) в града; „Върбинка – изпратена от Бог“ (посветена на 100 години от рождението на Върбинка Димитрова от с. Илийно – пратеник на Милосърдието); „Нюйоркски митрополит Андрей ( 1886 – 1972 г.)”; „Реликви на свободата“ – посветена на 146 години от Освобождението на град Търговище от османско владичество. „“Велик е нашият войник“. Интерес предизвиква и гостуващата изложба на Регионалния етнографски музей в Пловдив - „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура). 

На  6 май Славейковото училище ще работи със свободен вход.  

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация