Изграждат пешеходно трасе от центъра на София до Витоша 28 октомври, 2021

Изграждат пешеходно трасе от центъра на София до Витоша
social Снимка: unsplash.com

Предвижда се пешеходното трасе да е дълго около 9 километра в едната посока. Това разстояние се изминава за около два часа пеш, което би осигурило оптимална възможност за здравословно придвижване на чист въздух.

Трасето започва от пешеходната част на бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий", преминава през парк НДК, пешеходния "Мост на Влюбените", осигурява директен достъп до Музея за съвременно изкуство и Музей "Земята и хората", Културния център "Топлоцентрала", бул. "Петко Каравелов", и през Южния парк.

По-нататък маршрутът минава през ул. "Костенски водопад" , ул. "Тодор Каблешков", бул. "България", през детелината на Околовръстното, ул. "Кумата", парка на Боянската църква, ул. "Белите брези", ул. "Поп Евстати Витошки" - до началото на Природен парк "Витоша".

Паралелно с пешеходното трасе се предвижда велосипедно трасе, което в по-голямата си част се припокрива с пешеходното трасе, но в началото на маршрута то е изнесено на север по бул. "България" и се съединява с пешеходното трасе при кръстовището между бул. "България" и ул. "Тодор Каблешков".

По този начин не само пешеходци, а и велосипедисти биха могли да стигнат удобно и бързо от самия център на града до планината, където могат да продължат с различни дейности като планински преходи, екотуризъм или пък спускане с планински бегач.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация