Опознай #ПловдивПоМаратонки - за пръв път маратон обединява спорт и култура 24 април, 2024

Опознай #ПловдивПоМаратонки - за пръв път маратон обединява спорт и култура
Снимка: facebook.com/tepejambore

Първият спортно-културен маратон у нас ще се проведе в Пловдив на 15 юни. 

Участниците в пилотното издание на Тепе Джамборе ще започнат своята обиколка на пловдивските тепета от Бунарджика. 11-километровото трасе продължава през Сахат, Небет, Джамбаз и Таксим тепе, Главната улица, Римския стадион, Античния театър и през някогашното Марково тепе. Състезателите ще финишират на Младежкия хълм. 

Тук идва иновативното в събитието – организаторите на Тепе Джамборе са подготвили културни събития, които съпътстват маратона. Всеки участник ще има свободата да премине маршрута със собствено темпо – да бяга, да спре за момент, да се потопи в изкуство, музика или танци.

Ще има салса на Бунарджика, едночасово хоро на площада пред Паметника на освободителите, различни концерти и участие в театър. Кулминацията е на Младежкия хълм, след финала, където ще свири банда на живо.

В събитието може да се включи всеки, който е във форма и готов да избяга трасето за 2 часа и 50 минути. 

Организаторите дават възможност да участват и хора в неравностойно положение. Към момента е ясно участието на двама незрящи състезатели – Виктор и Иглика Асенови и отбор с трудноподвижни хора от фондация „Ела и ти“.  

Тепе Джамборе е част от Културния календар на града и се организира със съдействието на Община Пловдив.
 
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация