6 юли - запечатено с целувка 06 юли, 2020

6 юли - запечатено с целувка
social Снимка: pxhere.com

6 юли е Световният ден на целувката, като за първи път денят се празнува във Великобритания през 1988 година. Именно по нейна инициатива датата е официално призната от ООН.

Празникът на целувката бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване.

Смята се, че целувка поне веднъж дневно се отразява благоприятно върху психическото здраве. За да има ефект за тялото обаче, тя трябва да продължава поне 3 минути, изчислили учените. Именно тогава в организма се изработват много хормони на щастието - ендорфини.

Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи.

Има обаче и опасни моменти - чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести, като актуалния в момента Covid-19.

И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация