180 разноцветни балона ще летят над Стара Загора 23 май, 2021

180 разноцветни балона ще летят над Стара Загора
social Снимка: starazagora.bg

Със 180 разноцветни балона, пуснати в небето преди началото на шествието за 24-и май ще бъде отбелязана 180-та годишнина от началото на светското образование в Града на липите.

Няколко хиляди ученици, студенти от Тракийския университет, деца от детските градини, преподаватели, общественици и жители на града ще участват в традиционната манифестация, която миналата година беше отменена заради пандемичната обстановка.

Тържественото честване ще започне в 10:00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал за издигане на националното знаме, а химнът ще прозвучи с гласовете на смесен хор от държавната опера и читалище "Родина 1860". Веднага след него ще бъде отслужен водосвет и молебен от старозагорския митрополит Киприан.

Под националния флаг и знамето на града ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката. След шествието ще има празничен концерт, а в ранния следобед в една от залите на регионалния исторически музей, който ще работи безплатно, ще бъде представена лекция на тема "Просвета и култура в следосвобожденска Стара Загора"”.

Час по-късно в парк „Артилерийски“ ще започне концерт „За празника с любов“ на детски и младежки творчески формации от ЦПЛР Стара Загора и читалища от общината.

На 24-и май от 18.00 часа на площада в старозагорското село Кирилово ще се проведе „Празник на моя роден край“ по повод 100-годишния юбилей на местното читалище „Изгрев 1921“.

Заради празничното шествие по случай 24-и май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, за времето от 9:00 до 12:30 ч. ще бъде спряно движението на личен транспорт по:

1. бул. „Цар Симеон Велики” в отсечката от ул.„Св. Отец Паисий“ до ул. „Хаджи Димитър Асенов”

2. ул. „Хаджи Димитър Асенов” в отсечката от ул. „Генерал Гурко“ до ул. „Св. Княз Борис“;

3. бул. „Руски“, в отсечката от ул. „Св. Княз Борис“ до ул. „Ген. Гурко“;

4. ул. „Цар Иван Шишман“, в отсечката от ул. „Ген. Гурко“ до ул. „Св. Княз Борис“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация