Предлагат крепостта Туида да стане част от 100-те национални туристически обекта 06 април, 2021

Предлагат крепостта Туида да стане част от 100-те национални туристически обекта
social Снимка: tuidacastle.sliven.bg

Община Сливен ще предложи крепостта Туида да стане част от стоте национални туристически обекта. Това съобщи пред БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.

Туида e късноантична и средновековна крепост, намира се на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. Там ежегодно се извършват археологически проучвания от РИМ-Сливен. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените “Сини камъни” и към град Сливен.

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРИВЛИЧА ТУРИСТИТЕ С АМБИЦИОЗЕН ПРОЕКТ

През последните години туристическият обект е все по-често посещаван, номиниран е за награди на Министерството на туризма. Крепостта е предпочитано място за събития на открито, особено след настъпването на пандемията от коронавирус.

Предстои по проект на общината за развитие на туризма там да бъде обновено осветлението, озвучаването, както и определени артефакти. Ще бъдат изградени две нови сцени за събития на открито. Така ще има възможност близо 2000 души да бъдат зрители на концерти, представления и други събития на открито, на една от сцените ще има покривно пространство.

Ще бъде обновена съществуващата Къща на виното на крепостта и ще бъде създадена енотека, където ще бъдат представени вина от региона.

Хороскоп Виж всички

Нотификация