Община Сливен ще привлича туристите с амбициозен проект 30 март, 2021

Община Сливен ще привлича туристите с амбициозен проект
social Снимка: Община Сливен

Фигури на бележити българи ще посрещат гостите на туристически обекти в Сливен, съобщи за БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.

Атракцията е част от амбициозен проект за развитие на туризма на стойност близо 8 милиона лева.

Хаджи Димитър и Добри Чинтулов ще бъдат домакини на родните си къщи, които сега са музеи със статут на обекти от национално значение, Добри Желязков - Фабрикаджията ще бъде на входа на Първата българска текстилна фабрика, в която се намират фондовете на Регионалния исторически музей.

Около двайсет манекена ще играят ролята на затворниците в подземието на Фабриката, която от 1910 година до 1960 година е била функциониращ затвор.

Манекени ще показват и народни носии и старо градско облекло в експозицията на къщата на Сливенския бит. За изготвянето на образите и облеклото ще помогнат ученици от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен.

По проекта три къщи-музеи в града - на Хаджи Димитър, на Сливенския бит и на Добри Чинтулов ще бъдат реставрирани. Двете къщи-музеи и сградата на Първата текстилна фабрика се намират в един район на града ще бъдат обединени в своеобразен туристически пакет за посещения.

На все по-посещаваният туристически обект - крепостта Туида, ще бъде обновено осветлението и ще бъдат изградени две нови сцени за събития на открито. Ще бъде обновена съществуващата Къща на виното на крепостта.

До края на годината ще започне ремонт на лифта за Карандила, който не е бил основно ремонтиран от изграждането си преди 47 години. Общината планира там да се дават и под наем велосипеди.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация