Празник на Витоша за 128 години Организирано туристическо движение 27 август, 2023

Празник на Витоша за 128 години Организирано туристическо движение

Български туристически съюз

Снимка: facebook.com/100NTO

В Деня на туризма отбелязваме 128 години от началото на Организираното туристическо движение. По традиция празникът се провежда на планината Витоша, където на 27 август 1895 г. е осъществено първото масово туристическо изкачване на Черни връх (1290 м). Покоряването на най-високата точка на Витоша се случва след публикуването на фейлетон-покана "До софийските любители на българската природа" на писателя, общественик и основател на Организираното туристическо движение в България – Алеко Константинов-Щастливеца.

Официално празникът на Черни връх днес ще започне в 11:45 часа с награждаването на призьорите от „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК в центъра на столицата до Черни връх.

Планинските лифтове на Витоша това лято работят всяка събота и неделя при благоприятни метеорологични условия. От Българския туристически съюз (БТС) информираха, че в Деня на туризма на разположение на планинарите ще са Кабинков лифт Симеоново, както и лифтовете „Витошко Лале“ 1 и „Витошко Лале“ 2.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация