Това лято е било най-горещото в Европа 08 септември, 2021

Това лято е било най-горещото в Европа
social Снимка: pxhere.com

Учените от програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята съобщават, че откакто водят статистика, периодът юни-август на 2021 година е най-топлият в отчетите им.

По данни на Европейската служба за климатични промени "Коперник" - средната температура от юни до август е с близо един градус по-висока от измерените между 1991 и 2020 г.

Най-високата температура, измерена в Европа през това лято е в Сицилия - 48.8 градуса по Целзий. На 15 август в Испания също беше регистрирана най-високата температура от началото на измерванията - 47.2 градуса по Целзий.

Официално данните на "Коперник" се събират от 1950 година, но учените разполагат и с данни от по-ранни периоди. Досега първите места се заемат от летата на 2010 и 2018 година. 

Според учените, 2021 година се вписва в дългосрочната тенденция за глобално затопляне, свързано с климатични промени под влияние на парниковите емисии.

Глобалното затопляне се смята за основна причина за нетипични явления като мощното торнадо в Чехия и опустошителните наводнения в Германия и Белгия.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация