Близо 360 хиляди българи празнуват на Цветница 28 април, 2024

Близо 360 хиляди българи празнуват на Цветница
Снимка: pxhere.com

Днес православните християни отбелязват Цветница.

Празникът винаги е в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. 

Празникът се нарича още Връбница и е с най-много именици у нас – близо 360 хиляди души празнуват днес. 

Според националната статистика Росица, Маргарита и Виолета са сред най-разпространените женски имена у нас. Освен тях имен ден празнуват и всички други, които носят имена, произлизащи от названия на богатата флора.

На този ден вярващите трябва да отидат на църква. Както и в останалите дни на постите, не е позволено да се пият алкохолни напитки и да се ядат мазни и други непостни храни. Разрешена е консумацията на риба. Също така, според църковните традиции, на такъв голям празник си струва да се въздържате от работа.

Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща. 

След Цветница започва Страстната седмица, която ще завърши в навечерието на Възкресение Христово - това е време за размисъл за живота и смъртта, преосмисляне на ценностите и стремеж към доближаване до духовното извисяване.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация