Банско вече има Музей на планината и хората 29 април, 2024

Банско вече има Музей на планината и хората
Снимка: Община Банско

Музей на планината и хората в Банско разказва за уникалната природа на Пирин, културно-историческото наследство и местните традиции.

Той се намира в Дома на изкуствата, по известен като Галерията, построена преди години до къщата-музей „Никола Вапцаров“. 

Музеят е съвършено различен от традиционните музеи. Огромен макет на Пирин планина се намира под стъклен под, върху който е възможно да се ходи

Предвидени са интерактивни преживявания, с които посетителите ще навлязат във виртуална разходка в историята, географията и изкуството. За иновативното оформление са използвани 2D и 3D технологии, мулти-медийни прожекции, интерактивни елементи, звук и светлина. Предвиденото постоянно изложение ще позволи на туристите да се докоснат до съхранените местни занаяти. Сувенири, изработени от лица в неравностойно положение, ще се реализират на щанд в постоянното изложение.

Проектът „Създаване на Музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти“ е осъществен със средства, осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез Програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи” и собствени средства от община Банско.  

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация