Кюстендил - "изворният град" 18 януари, 2022

Кюстендил -
social Снимка: Владислав Чанев

Името на това населено място през Античността било Пауталия. То е с тракийски произход и означава "изворен град". През Средновековието се променя на Велбъжд. Красивият югозападен град е балнеоложки и туристически център с национално и международно значение. Известен като "овощната градина на България", този изключителен район пленява с богатата си история и лечебната вода, достигаща температура до 74 градуса по Целзий.

Минералните води в Кюстендил се почитат още от древността. Голяма част от римските бани са реставрирани и представляват паметници на културата с национално значение. Една от тях е Дервиш баня, функционирала в продължение на над 4 века. До днес действаща е "Чифте баня", построена в далечната 1489 година от Сюлейман паша. Римските терми в центъра на Кюстендил са били обществени бани - втория по големина комплекс от този вид след римските терми в Одесос (днешна Варна).

Емблематична за "града на художниците" е Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора", която предлага на посетителите си периодичните изложби "Кюстендилска пролет" и "Струма", както и много гостуващи, персонални и други изложби.

Един от най-старите и най-големите музеи в Европа е Регионалният исторически музей "Академик Йордан Иванов". Той разполага с множество отдели, някои от които представят Кюстендил и региона от дълбока древност до днес.

Непосредствената близост на града с двете ни съседни държави Северна Македония и Сърбия (съответно 22 и 30 км до границата), създава условия за интересен (и експресен) международен културно-туристически обмен. За родното си място ни разказва Лили Спиридонова, която познавате от новините на радио Веселина. За останалото - допълва Деси в приложения аудиофайл.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация