Обновеният Планетариум в Смолян е с нова Звездна зала 01 март, 2024

Обновеният Планетариум в Смолян е с нова Звездна зала
Снимка: planetarium-sm.org/bg

Обновеният "Планетариум с Астрономическа обсерватория" в Смолян вече посреща посетители, след като вчера беше открит официално след тригодишен ремонт. На церемонията музикален поздрав отправиха космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. 

Община Смолян спечели проект по оперативна програма "Региони в растеж" на стойност близо 4 милиона и половина за обновяване на астрономическия център. 

Емблематичната звездна институция отваря врати на 6 септември 1975 г. и за изминалите 49 години се доказва като най-популярната туристическа дестинация в града и водеща в страната. Планетариумът е посетен от почти 3 милиона ученици, граждани от страната и туристи от чужбина. Проведени са над 30 000 лекции-сеанси в звездната зала и 6 000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила.

За тези години основен ремонт не е извършен, а само частични ремонти. Сега е извършен основен ремонт и реконструкция на сградата. Обособена е интересна и лесно достъпна вертикална планировка, дори за хора с увреждания. 

Доставено е ново модерно и високо технологично оборудване и обзавеждане за Звездната зала, Обсерваторията и останалите помещения в сградата. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация