Безплатни прожекции днес в Планетариума в Габрово 20 май, 2023

Безплатни прожекции днес в Планетариума в Габрово

Сатурн

Снимка: gabrovo.bg

В деня на Габровския карнавал Планетариумът кани на три безплатни прожекции в своята Звездна зала, съобщава Община Габрово.

Прожекциите са в чест на Карнавала, а институцията Астрономическа обсерватория и планетариум на 21 май 2023 г. навършва 39 години от създаването си. 

От 10:00 ч. ще бъде прожектирана „Загадките на природата“, програма подходяща за деца до седемгодишна възраст, от 11:30 ч. децата от първи до дванадесети клас, а и възрастните ще могат да гледат „Вселена и Слънчева система“, а от 13:00 ч. програмата с новия дигитален планетариум ще предложи на ученици от пети до дванадесети клас прожекцията „От Земята до Вселената“, посочват от Астрономическата обсерватория. 

Организаторите допълват, че при подходящо време ще се наблюдава и Слънцето през телескопа на обсерваторията. 

Астрономическата обсерватория и планетариум – Габрово е създадена на 21 май 1984 г. в живописния квартал „Петкова нива“, първите посетители, имали шанса да видят Звездната зала, са го направили благодарение на усилията на първия директор – Пенка Дочева. Обсерваторията е единствена по рода си в централна България. Представените програми и лекции в специфичната обстановка на Звездната зала дават ценни знания и оставят силни спомени у посетителите на обекта. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация