Смолян търси най-красивите думи за Родопите 26 Февруари, 2024

Смолян търси най-красивите думи за Родопите
Снимка: Община Смолян

Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и Регионалната библиотека в областния град обявиха конкурс по повод Седмицата на гората 2024 г.

Мотото на конкурса е “Гората е живот и споделена отговорност”. Целта му е да бъде представена в разказ или стихотворение красотата на Родопа планина, мястото ѝ в живота на родопчани и отговорното опазване на биоразнообразието в нея.

От Община Смолян посочват: 

"Хармония, спокойствие и уединение, необяснимо щастие и вдъхновение, покоряващи сетивата гледки, вкусове, ухания, звуци и беззвучия, преливащи в усещане за безсилие и покорност пред величието на планината.Това са само част от чувствата на попадналия в тази част на Родопите посетител". 

Конкурсът за разказ или стихотворение е в три възрастови категории – 12-14 години, 15-19 години и над 20 години. Победителите ще бъдат обявени в началото на април. 

Традиционно „Седмица на Гората“ се провежда в първата седмица на април. В цялата страна се организират разнообразни инициативи и събития - от масови залесявания до интерактивни беседи и игри, в които продължават да се включват хора от всички възрастови групи, жадни да създават, обогатяват и запазят българската гора. 

Още през далечната 1911 г. във вестника на Дружеството на българските лесовъди „Горски преглед“ е мотивирана идеята за Празник на гората. Идеята добива конкретна форма през 1925 г. Първият Празник на залесяването е на 12 април, празникът Благовещение същата година и честването му започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“, като са залесени 420 000 хил. горски фиданки и 20 кг горски семена. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация