Празнуваме Йордановден - Денят на светлината и просвещението 06 януари, 2024

Празнуваме Йордановден - Денят на светлината и просвещението
Снимка: БГНЕС

С хвърляне на кръста във водата, леденото хоро в Калофер и освещаване на бойните знамена, днес в цялата страна ще бъде отбелязан един от най-големите християнски празници – Йордановден.

Свето Богоявление се смята още и за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет.

Традициите повеляват след службата свещеникът начело на тържествено шествие да отиде до река или водоем и да хвърли кръста. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав през годината.

От ритуалите с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането на всички именници, независимо от годишното време.

По стара традиция, рано сутринта калоферци облечени в народни носии и с развети знамена навлязоха в студените води на Тунджа за мъжкото ледено хоро. Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка". 6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа. По традиция кръстът се дава на един от малките участници в Мъжкото хоро в Калофер.

На Богоявление след Великия водосвет се освещават военните части и бойните знамена. За първи път това е направено през 917 г. преди битката при Ахелой, когато цар Симеон Велики разбива византийските войски.

С богата трапеза имениците посрещат гости. Задължително се слага пита, свинско, сърми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино.

Днес празнуват всички с имената: Йордан, Йордана, Йорданкa, Данка, Данко, Данчо,Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Найден, Теодосий.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Нотификация