В първата събота на Великия пост отбелязваме Тодоровден 04 март, 2023

В първата събота на Великия пост отбелязваме Тодоровден

Тодоровден

Снимка: БГНЕС

В първата събота от началото на Великия пост православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът е известен като Тодоровден и с фолклорните имена Тудорица,Тодорова събота и Конски Великден. 

На този ден изказваме благодарност към божията милост и към застъпничеството на светията, случило се 50 години след неговата смърт. Според преданието византийският император Юлиан Отстъпник, знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях, като заповядал да поръсят с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара. Свети Тодор обаче се явил на патриарха и му казал: "Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже храната е поръсена с кръв от идолски жертви. Поръчай на тези, които нямат храна у дома си, да си варят пшеница с мед". Императорът видял, че мярката му няма ефект и заповядал храната да се продава както преди.

Божествена света Литургия беше отслужена в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил".

В иконографията, и в народния календар, Свети Теодор е представен като конник змееборец, което показва неговата победа над езичеството.

По традиция на празника конете се захранват, а след това се правят конски надбягвания и състезания, наречени кушии. Меси се и традиционен хляб. Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден, именно затова най-интересният момент от празничния ден е кушията.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на конното състезание. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

Столичната дирекция на вътрешните работи също ще отбележи празника с тържествен ритуал и конни състезания в столичния квартал "Бенковски", а президентът Румен Радев ще е гост на честванията в пловдивското село Царацово.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация