Щоленът: историята на един коледен любимец 11 декември, 2023

Щоленът: историята на един коледен любимец
Снимка: unsplash.com

Щоленът е вид традиционен за Германия плодов хляб, който се приготвя по време на Коледните празници. 

Съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар. Подобен е на датския кейк керстщол (Kerststol) и италианския — панетоне (panettone).

Произход

Трудно е да се определи с точност произхода на щолена. Някои изследователи смятат, че той произхожда от Германия, други - че от Италия. Има и хипотези, че щоленът е донесен в Европа от Византия.

Първите писмени сведения за щолен са от 14 век. В официален документ от 1474 г., свързан с провеждането на Дрезденския коледен базар, се споменава за "щрицел" (Striezel), който е вид хляб, приготвян с плодове и ядки.

През следващите векове щоленът се разпространява в цяла Германия и става популярен коледен сладкиш. В началото той е бил по-скоро обикновен хляб, но постепенно се превръща в по-богат и вкусен сладкиш.

В днешно време щоленът е един от най-популярните коледни сладкиши в Германия. Той се приготвя в различни варианти, но основните съставки остават същите - сушени плодове, ядки, ароматни подправки и захар.

Щоленът има и символично значение. Формата му наподобява Младенеца Исус Христос, повит в пелени.

Щоленът се приготвя по различни рецепти, но основните съставки са:

Брашно
Мая
Вода или мляко
Захар
Масло
Яйца
Сушени плодове (стафиди, орехи, бадеми, сини сливи, портокалови и лимонови корички)
Ароматни подправки (канела, карамфил, индийско орехче, джинджифил)

Щоленът се приготвя като се замесва тесто от брашно, мая, вода или мляко, захар, масло, яйца и сушени плодове. 

Тестото се оставя да втаса на топло място, след което се разточва и се навива на руло. Рулото се поставя в намазнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Хороскоп Виж всички

Нотификация