Какви са ползите от консумацията на кестени 03 ноември, 2023

Какви са ползите от консумацията на кестени
Снимка: unsplash.com

Кестените са богати на хранителни вещества и имат редица ползи за здравето. Те са добър източник на въглехидрати, фибри, протеини, витамини и минерали.

Хранителни вещества в кестените

Въглехидрати: Кестените са добър източник на въглехидрати, които са основният източник на енергия за организма.

Фибри: Кестените са добър източник на фибри, които са важни за храносмилането и поддържането на здравословен баланс на кръвната захар.

Протеини: Кестените са добър източник на протеини, които са важни за изграждането и възстановяването на мускулите.

Витамини: Кестените са добър източник на витамини А, С, Е и К.

Минерали: Кестените са добър източник на минерали като калий, желязо, магнезий и манган.

Ползи за здравето от консумацията на кестени

Подобряване на храносмилането: Кестените са добър източник на фибри, които са важни за храносмилането. Фибрите помагат за регулиране на храносмилането и предотвратяване на запек.

Подобряване на сърдечно-съдовото здраве: Кестените са добър източник на калий, който е важен за поддържане на здравословен баланс на кръвното налягане. Калият също така помага за регулиране на сърдечния ритъм.

Подобряване на нивата на кръвната захар: Кестените са добър източник на фибри, които помагат за поддържане на здравословен баланс на кръвната захар. Фибрите забавят усвояването на въглехидратите, което помага за предотвратяване на резките колебания в нивата на кръвната захар.

Подобряване на здравето на мозъка: Кестените са добър източник на витамин Е, който е важен за здравето на мозъка. Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане.

Подобряване на здравето на кожата: Кестените са добър източник на витамин С, който е важен за здравето на кожата. Витамин С е необходим за производството на колаген, който е протеин, който придава на кожата здрав вид и еластичност.
Как да консумирате кестени

Кестените могат да се консумират сурови, печени или варени. Те могат да бъдат добавени към салати, супи, яхнии и други ястия.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация