Здравето на нашите зъби е изключително важно за здравето на целия ни организъм 13 ноември, 2023

Здравето на нашите зъби е изключително важно за здравето на целия ни организъм

Здраве

Снимка:

Здравето на нашите зъби е изключително важно за здравето на целия ни организъм! Откъде започва проблемът на зъба и какво представляват манипулации като пломба, протеза, мост, канално лечение и имплант ще научите от този епизод на „Доктор здраве с Мария“. Гост е д-р Тони Жеков, общопрактикуващ стоматолог в дентални клиники „ЗъБарче“ и „Недялков“.

Стоматология за „начинаещи“, защото да разполагаш с информация е най-ценния ресурс!

 

Можем да обособим стоматологичното лечение в няколко категории.:

1. Превенция

Правилното и навременното измиване на зъбите, освен с четка и паста, трябва да бъде способствано и от допълнителни средства като конци за зъби, интердентални четки, зъбен душ и вода за уста. Тези указания се дават от вашия стоматолог, ако представлява трудност като разбиране и начин за работа от Ваша страна. Важно е да се отбележи, че това изцяло зависи от клиничния случай, но генерализирано представлява превенция от страна на натрупване на зъбна плака, която чрез своите механизми на физико-химични въздействия води до образуването на зъбен кариес, което ни води до точка 2.

2. Зъбен кариес

Бактериите са си свършили работата, отделяли са пирогроздена киселина достатъчно дълго време, за да отнемат минерал от зъба, което води до кариес. Може да изпитате болка при студено, топло, сладко, попадане на храна в дупчицата в зъбчето, която не винаги е видима с просто око пред огледалото. Пристъпва се към всепознатата ни машинка, повод за фобии на поколения наред, чисто целяща да отнеме "пихтията" от малкия орган, който представлява Вашия зъб. Пристъпва се към обтуриране на тази почистена дупка, наричано често "пломба".

3. Канално лечение

Ако кариесът е достигнал "живата част" на Вашия зъб може да изпитате спонтанни болки нощно време, с тенденция да се появават и да изчезват привидно "от нищото". Тогава се пристъпва към "умъртвяване" на зъба, тоест премахване на уникалната съединителна тъкан в него, представляващ пулпата, или "нерв", механична и химична обработка на "каналите на зъба" с последващо запълване на въпросните. Това може да отнеме много време, тъй като трябва да се внимава да не се счупи някой от инструментите или възпалението е било там дълго време, което налага медикаментозно лечение. Много чест въпрос в тази ситуация: "зъбът ми е умъртвен, защо ме боли", или "надух се, но зъбът ми не е жив". След неговото лечение е възможно да се наложи поставянето на коронка, което представлява шапка, целяща да защити отслабения зъб от фрактури. Ако зъбът е толкова силно разрушен от кариеса, което води до неадекватни прогнози относно неговото възтановяване, преминаваме към т. 4

4. Екстракция

Това е най-неблагоприятния момент както за пациента, така и за Вашия стоматолог. Вашето зъбче трябва да се премахне, защото не може да изпълнява своята функция, а именно да дъвчете на него, без риск да се счупи. Може да настъпи дори да имате напълно здрав зъб, който е загубил своята "опора" вследствие на пародонтит, или е неглижиран откъм внимание в последствие на лечение или чисто травма. След като това нещо настъпи, преминаваме на точка 5.

5. Възтановяване на липсващ зъб

Това е изключително огромен обем от информация, който ще се опитаме да систематизираме в няколко подточки:

5.1 Мост

Това е неснемаема протезна конструкция, която обхваща съседните зъби, с цел попълването на липсващото място, чрез няколко свързани еднa с друга корони. Може да бъде изработен от огромен набор от материали, концептуално и фактически.

5.2 Протеза

Познато още като "чене", това е снемаема протезна конструкция, попълваща липсващите места, като се разчита на материал, обхващащ и стоящ върху лигавицата на устата, водещо понякога и често до малки ранички, което налага "наместване" от Вашия стоматолог.

5.3 Имплант

Представлява по своето естество изкуствен корен, поставен в костта на пациента, върху който се поставя липсващото зъбче. Това е най-добрият вариант за пациента, който обаче трябва да бъде извършен от специалист и изисква максималната кооператовност и от двете страни.

Бележка: Настоящият текст е непълен откъм академична наука, той цели единствено съвсем беглото запознаване на четящия като пациент за основни концептуални особености в неговото лечение при зъболекар. Да не се приема като метод за самодиагностика, самолечение и основание за компетентност от лица, незавършили въпросното висше образоване.

Посещавайте Вашия стоматолог редовно, за да се избегнат дълги и сложни манипулации, които струват време, пари и нерви. Колкото по-отговорни сте към собственото си здраве, толкова по-лесно се случват нещата. Бъдете здрави!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация