Абрахам-Хикс: "Болестта е състояние на ума." Доктор Здраве с Мария | E19 09 октомври, 2023

Абрахам-Хикс:

Кулева

Снимка: Радио Веселина

'Болестта е състояние на ума! Тя няма нищо общо с микроби или наследственост. Всичко е в начина, по който използваме мислите си.' Абрахам-Хикс (Естер и Джери Хикс) Ако се чудиш как така мислите ни са причината за нашите болести, ето каква е връзката между ума и телесните симптоми.

Мислите ни предизвикват емоции у нас. А емоциите се отразяват на начина ни на дишане. Когато се страхуваме или изпитваме други неприятни емоции, свързани със страх, като гняв, раздразнение, и т.н., ние дишаме плитко и това се възприема от тялото ни като сигнал за опасност, то се стресира, започва да се мобилизира, за да се справя с опасността и това се отразява неблагоприятно на физическото ни състояние.

Казано по друг начин, емоциите са енергия, която преминава през тялото. Самата дума на английски ‘emotion’ идва от energy in motion, т.е. емоцията е енергия в движение. И ако не позволим на тази енергия да премине свободно през тялото, като дишаме пълноценно, ние я блокираме в различни части на тялото. И ако тя стои блокирана там дълго време, с времето се превръща в заболяване.

Неслучайно напоследък се говори все повече за емоционална интелигентност и управление на емоциите. Не е случайно и че практики като йога и медитация добиват все по-голяма популярност. Нужно е да се научим да разчитаме сигналите на тялото, което то ни изпраща чрез нашите емоции, и да управляваме фокуса на мислите си, които предизвикват тези емоции.

Тезата, че истинските причини за физическите заболявания са умствени и емоционални, не е нова. Лиз Бурбо и Луиз Хей са сред най-популярните автори, написали книги, които ни помагат да разтълкуваме сигналите на тялото. Книгата 'Твоето тяло казва 'Обичай се'' на Лиз Бурбо е енциклопедия за психосоматичните причини на всички болести и ни помага да разберем кои наши начини на мислене и поведение причиняват физическите ни неразположения.

Ето два примера:

Затлъстяване
'Свръхтеглото е вид защита срещу тези, които искат прекалено много от затлъстелия човек, защото той знае, че му е трудно да отказва и е склонен да поема твърде много ангажименти. Често се случва и даден човек да качи килограми, за да не е привлекателен за другия пол от страх да не злоупотребят с него.'

Препоръката към хората с надномрено тегло е да се научат да получават, без да се чувстват длъжни да дават нещо в замяна.  Също така да си създадат навика да се питат 'Какво искам аз?', преди да предложат услугите си и да поемат ангажимент към някого. Любовта и уважението на другите няма да намалеят от това. Напротив, другите ще уважат факта, че се уважават и заемат своето място.

Късогледство
'Късогледият човек се страхува от това, което може да се случи в бъдеще.
Освен това, той често е твърде съсредоточен върху себе си, в сравнение с интереса си към другите. Трудно му е да се отвори към идеите на другите.“

Препоръката към хората, които имат късогледство е:
'Отвори се за новите идеи, идващи отвън. И си дай сметка, че вече не си същият човек, какъвто си бил в миналото. Престани да очакваш най-лошото. Само въображението ти те кара да се страхуваш, а не реалността.

Още много други примери и интересни теми в тази посока обсъждаме в този епизод на „Доктор Здраве с Мария“

Гост - Ева Кулева, любовен коуч и мачмейкър, основател на Rare Life Coaching & Matchmaking. Вече 12 години Ева помага както на необвързани хора, които искат да създадат пълноценна дълготрайна връзка, така и на хора във връзка, които не са удовлетворени от отношенията със своя партньор. Тя работи предимно индивидуално с авторските коучинг програми '12 стъпки към успешна връзка' и 'Хармонични взаимоотношения в 4 стъпки'.

Преди да се влюби в коучинга, Ева работи като Маркетинг и ПР мениджър на медийна компания. Има магистърска степен по 'Стопанско управление' от СУ „Св. Климент Охридски'. Вярва, че любовта е новата световна валута

Хороскоп Виж всички

Нотификация