Велико Търново ще е център на събитията за Деня на независимостта 21 септември, 2021

Велико Търново ще е център на събитията за Деня на независимостта
social Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново отново ще бъде национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица.

Тържествата започват тази вечер с фестивал на военните оркестри.

Тази година няма да има тържествена заря-проверка. Но сутринта ще бъде отслужена Света литургия в черквата "Свети Четиридесет мъченици". На "Царевец" ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме и ще бъде отслужен празничен благослов.

В 11.30 ч. от площад "Цар Асен I" пред Царевец до паметника "Майка България" ще премине дефилир на военни оркестри и ще бъде почетена паметта на бележитите българи, дали живота си за Блъгария, чийто символ е паметникът "Майка България".

Кулминация на празничната програма ще е вечерта с прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и фойерверките, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

През целия ден великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя, както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация