Велико Търново празнува без тържества, шествия и концерти 22 март, 2021

Велико Търново празнува без тържества, шествия и концерти
social Снимка: Община Велико Търново

За втора година празникът на Велико Търново - 22 март ще бъде честван без традиционните тържества, шествия и концерти заради ограниченията запради COVID-19.

На онлайн заседание от 10.00 часа Великотърновският общински съвет ще гласува номинацията на историка и преподавател във Великотърновския университет проф. Милко Палангурски за почетен гражданин на Велико Търново.

По предложение на Държавния Военно-исторически архив почетното звание ще бъде връчено посмъртно и на 37 български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945-а година, заради приноса им в развитието на Българската армия, обществото и държавността.

С другото традиционно отличие - наградата "Велико Търново" през тази година са удостоени археологът и директор на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и композиторът и пианист маестро Живко Петров.

Празникът на Велико Търново се чества на 22 март от края на 19 век и се свързва с годишнината от победата на цар Иван Асен Втори над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница през 1230 г.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация