Кафето подобрява когнитивните способности 28 ноември, 2021

Кафето подобрява когнитивните способности
social Снимка: pixabay.com

Kонсумацията на големи количества кафе намалява опасността от поява на болестта на Алцхаймер, показва изследване на учени от университета "Едит Коуън" в Австралия, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес". 

Проучването трябвало да установи дали приемът на кафе влияе на нивата на когнитивен спад при повече от 200 австралийци в продължение на десетилетие. Ръководителят на изследването д-р Саманта Гарднър казва, че резултатите са показали връзка между кафето и няколко важни маркера, свързани с болестта на Алцхаймер. "Установихме, че участниците в изследването без ограничения в паметта, които приемат повече кафе в началото на изследването, е по-малко вероятно да проявят леки когнитивни ограничения, които често предшестват болестта на Алцхаймер или да развият Алцхаймер в хода на изследването", уточнява тя. 

Консумацията на кафе е дала положителни резултати по отношение на функции като планиране, самоконтрол и внимание. Приемът на повече кафе е свързан и със забавяне на натрупването на протеина амилоид в мозъка - ключов фактор за развитие на Алцхаймер. "Ако средната чаша за кафе, което си правим вкъщи, е 240 грама, приемът на две такива чаши кафе на ден може потенциално да намали когнитивния спад с осем процента след 18 месеца", казва д-р Гарднър. За същия период може да се постигне спад от пет на сто на натрупването на амилоид.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация