Учени откриха връзка между тъмния шоколад и по-бавното стареене Днес, 12 декември, 2025

Учени откриха връзка между тъмния шоколад и по-бавното стареене
Снимка: unsplash.com

Ново изследване на King’s College London сочи, че химично съединение, съдържащо се в какаото и тъмния шоколад, може да помогне за забавяне на процесите на биологично стареене. Учените са анализирали нивата на theobromine в кръвта и са ги сравнили с маркери за биологична възраст – показател за здравословното състояние и функционалността на организма, а не за календарната възраст.

В проучването са участвали 509 души от кохортата TwinsUK и 1 160 души от германското изследване Kora. Резултатите показват „значима връзка“ между циркулиращите нива на теобромин и по-бавното биологично остаряване.

„Това е много вълнуващо откритие. Следващите важни въпроси са какво стои зад тази асоциация и как можем да изследваме взаимодействието между хранителните метаболити и нашия епигеном,“ коментира д-р Ramy Saad, водещ изследовател от King’s College London и University College London.

Професор Jordana Bell допълва: „Нашето проучване открива връзка между ключов компонент на тъмния шоколад и оставането по-млади за по-дълго. Макар да не препоръчваме хората да консумират повече шоколад, тези резултати показват, че ежедневните храни могат да съдържат ключове към по-здравословен и дълъг живот.“

Екипът е тествал и други молекули от какао и кафе, но ефектът изглежда специфичен за теобромина. Според д-р Ricardo Costeira, постдокторант в King’s College London, изследването идентифицира нов механизъм, чрез който естествените съединения в какаото могат да подпомогнат здравето.

В момента учените проучват дали ефектът върху биологичното стареене е уникален за теобромина или се дължи на взаимодействието му с други вещества в тъмния шоколад, като polyphenols – мощни антиоксиданти, присъстващи и в плодове, зеленчуци, чай, кафе и вино.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация