Бургас отбелязва 143 години от Освобождението си 06 Февруари, 2021

Бургас отбелязва 143 години от Освобождението си
social Снимка: Община Бургас

Днес Бургас ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско иго.

Тържествата започват в 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и Община Бургас. След края на церемонията ще бъде отслужен благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас. След ритуала паметта на освободителите ще бъде почетена с поднасяне на цветя пред Паметника на руските освободители, Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. „Лермонтов“ 15 и при Паметника на руския лазарет в Морската градина.

По повод 6 февруари изложбата „Пътят към свободата“ в Регионалния исторически музей ще посреща посетители при свободен вход. Тя е посветена на 143 години от Освобождението на Бургас и региона от османско владичество и представя интересни моменти от този период. Изготвянето на фотодокументалните табла е инициатива на бургаския музей. В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите събития, довели до 3 март 1878 г.

Отделено е подобаващо място на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация