София чества 144 години от Освобождението си 04 януари, 2022

София чества 144 години от Освобождението си
social Снимка: sofia.bg

Днес София отбелязва 144-годишнина от Освобождението си от османско владичество.

В митрополитския храм "Света Неделя" ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите воини.

Всеки може да поднесе венци и цветя пред паметника на Българския опълченец, където от 11.00 ч. до 13.00 ч. ще има часови от Националната гвардейска част.

Камбаните на столичните храмове ще озвучат града, за да припомнят на поколенията паметната дата.

На 4 януари 1878 година ген. Йосиф Гурко превзема София, като разтромява армията на Осман Нури паша. В катедралния храм „Св. Неделя“ е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерал Гурко.

Преди това османската армия иска да подпали града при своето оттегляне, но това е предотвратено благодарение на чуждестранните консули Вито Позитано и Леандър Леге, които отказват да напуснат града и по този начин спасяват бъдещата столица от опожаряване.

Следва последното поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превземането на Одрин, с което на практика е сложен край на Руско-турската война (1877-1878).

На 20 октомври 1878 година от Пловдив в София се премества седалището на Временното руско управление, а на  3 април 1879 г. (22 март 1879 стар стил) по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация