
Октоподът завладява турските дюнери: Нова морска тенденция в уличната храна 01 ноември, 2024

Морските дарове продължават да превземат турската кухня, като все по-често заместват традиционното месо в любимото на всички дюнер.
Към вече популярните сандвичи с риба (балък екмек) и дюнерите със скумрия се присъедини и най-новата сензация – дюнерът с октопод.
В едно популярно заведение в Анкара, майсторът Мехмед Гезен споделя, че приготвянето на това необичайно ястие изисква прецизност и специални умения. Октоподът се вари в продължение на два часа, след което се маринова в специален сос и се нанизва на шиша. Крайният резултат е месо с уникален вкус, което се предлага в различни варианти – увито в лаваш или като пълнеж за пита, пише БТА.
„Искахме да предложим нещо ново и различно на клиентите си. Турция е богата на морски дарове и решихме да експериментираме с октопода. Реакцията беше изключително положителна“, споделя Гезен.
Истанбул, от своя страна, се превърна в истински рай за любителите на рибния дюнер. С началото на новия риболовен сезон, градът предлага изобилие от прясна скумрия, която се счита за най-подходяща за приготвянето на това ястие. Въпреки това, майсторите на дюнери предупреждават, че почистването на костите на скумрията е трудоемък процес, изискващ специални инструменти.
Интересно е да се отбележи, че рибният дюнер вече не е само местна деликатеса. Турска компания, специализирана в производството на рибен дюнер, успешно е получила лиценз за износ на продукта в Европа. Това показва, че новата тенденция в турската кухня има потенциала да завладее и международните пазари.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини

Съобщиха каква е причината за смъртта на Даян Кийтън

Новата платформа BPilot253 показва в реално време градския транспорт в София

Премиера на неизлъчван спектакъл „Царевград Търнов“ и 3D мапинг „Дързостта на царете“

КНСБ: Цените на шест основни продукта спадат, но България остава с най-скъпо мляко в ЕС

Празник на занаятите и вкусовете събира стотици в Асеновград

Теодора и Радостина Николова отправят предизвикателство с граовско хоро

Сандански развива туризма и културата с нова подвижна сцена и модерна техника

Тенис елитът се събира в Рияд за турнира Six Kings с награден фонд от 13,5 млн. долара

Бягащият човек: Екшън и бунт в новия филм на Едгар Райт

На 26 октомври преминаваме към астрономическо часово време – връщаме стрелките с час назад

Андреа разтърсва балканската сцена с нов международен проект
