Как яйцата ни поддържат здрави 17 юли, 2024
Някога яйцата бяха под въпрос заради холестерола и мазнините, но науката доказа техните ползи. С богато съдържание на протеини, витамини и минерали, те са истинска суперхрана на достъпна цена.
Защо да ядем яйца?
- Засищат и подпомагат отслабването: Комбинацията от протеини и мазнини в яйцата ги прави засищащи, което може да намали желанието за хапване и да доведе до по-малко калории, приети през деня.
- Подобряват метаболизма и контролират апетита: Яйцата, консумирани на закуска, могат да ускорят метаболизма и да регулират апетита, което е предпоставка за здравословно тегло.
- Подсилват имунитета: Богати на витамини и минерали, яйцата укрепват имунната система и ни помагат да се борим с инфекции.
- Подобряват когнитивното здраве: Хранителните вещества в яйцата са от съществено значение за поддържането на остър ум и добра памет.
- Грижат се за здравето на сърцето: Противно на митове, умерената консумация на яйца (1-2 дневно) може да повиши "добрия" холестерол (HDL) и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Поддържат здрава кожа: Яйцата са отличен източник на селен, важен за здравето на кожата.
- Грижат се за здрави кости: Витамин D в яйцата спомага за усвояването на калций и поддържа здравината на костите.
- Дават енергия: Жълтъкът е богат на хранителни вещества, включително витамин В12, D и холин, които са важни за преобразуването на храната в енергия.
- Пазят зрението: Лутеинът и зеаксантинът в яйцата са важни за здравето на очите и могат да намалят риска от дегенеративни заболявания.
- Намаляват тревожността: Лизинът и цинкът в яйцата могат да понижат нивата на тревожност.
- Борят се с възпалението: Яйцата съдържат антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства.
Важно е да се отбележи:
- Препоръчителният дневен прием на яйца е 1-2 за хора без сърдечно-съдови заболявания.
- Хората със сърдечни проблеми е добре да се консултират с лекар за количеството яйца, което е безопасно за тях.
- За да се запазят максимално хранителните вещества, е добре яйцата да се готвят щадящо - варени, поширани или бъркани.
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини
„Парасоциален“ е дума на годината според Речника на Кеймбридж
Софийският университет е сред първите 40 % на най-добрите в света
Стара Загора кани жителите да се включат в засаждането на 13 хиляди фиданки
Sofia Christmas Fest открива ледена пързалка върху фонтаните пред НДК
НОИ: Пенсионерите в чужбина подават годишна „декларация живот“
Повечето българи смятат, че преходът не е приключил и демокрацията не е истинска
Най-емблематичната поза на Фреди Меркюри бе увековечена със специална монета
Олимпийският огън ще премине от Неапол през Рим до Милано
Община Свищов отличи 32 деца за добри постъпки през годината
България влиза в топ 10 на страните с най-натоварен трафик в света
Цените на горивата у нас продължават възхода си въпреки отсрочката за „Лукойл“