Богатите на магнезий храни намаляват риска от деменция 29 март, 2023
Ново проучване показва, че богатите на магнезий храни, като зеленолистни зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, могат да намалят риска от деменция.
Изследователите твърдят, че по-високият прием на магнезий в храната от по-млада възраст може да ни предпази от невродегенеративни заболявания и влошаване на когнитивните способности, когато навършим 40 години.
Установено е, че тези, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат мозъчна възраст, която е с приблизително една година по-млада, когато навършат 55 години, в сравнение с човек с нормален прием на магнезий от около 350 милиграма дневно.
Проучването, публикувано в European Journal of Nutrition, установява, че при участниците, които са увеличили приема на магнезий с малко над 40%, се наблюдава по-малко свиване на мозъка.
Учените са накарали повече от 6000 когнитивно здрави участници от Обединеното кралство - на възраст от 40 до 73 години - да попълва онлайн въпросник пет пъти в продължение на 16 месеца, докато консумират ястия с различно съдържание на магнезий.
Броят на хората по света, диагностицирани с деменция, се очаква да се увеличи повече от два пъти - от 57,4 милиона през 2019 г. до 152,8 милиона през 2050 г., което ще доведе до по-голямо натоварване на здравните услуги.
Хороскоп Виж всички
Новини
Рязка промяна: топло начало, студен финал на седмицата
"Осиновeте врачанско семейство" ще зарадва деца в уязвимо положение
Южноафриканският глас на Виена пристига в България със Strauss Capelle Vienna
За мъжкото здраве
Кюстендил отново почита семейни двойки със златна сватба
Как да изберем правилните лампички за празнична украса
НЗОК предупреждава за фалшиви SMS с обещания за възстановяване на средства
„Евровизия“ въвежда нови правила за гласуване след спора около Израел
1.9 млн. българи са пътували през третото тримесечие на 2025 г.
Нов български филм завладява кината от днес
За третия Ден на четенето в България - „Радомир чете – Добротата започва от думите“