Баба Марта ни носи здраве, радост и надежда за идващата пролет 01 март, 2023

Баба Марта ни носи здраве, радост и надежда за идващата пролет
Снимка: БГНЕС

Традициите повеляват в деня на Баба Марта всеки да подари на близките си мартеница - специален амулет за здраве и късмет.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял.  Според народното поверие този цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце. 

Според народиня календар – на 1 март започва новата стопанска година. Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи още траките. С това символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот.  Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. 

На мартениците се приписвала магическата сила да предпазват от болести и уроки. Свалят се тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък. 

Обичаят за връзване на мартеница е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърция – само на ръцете на децата.

Хороскоп Виж всички

Нотификация