Прекомерната консумация на яйца може да повиши нивата на холестерола 20 март, 2024

Прекомерната консумация на яйца може да повиши нивата на холестерола
Снимка: unsplash.com

Прекомерната консумация на яйца може да увеличи нивата на холестерола в кръвта, особено ако човек вече има високи нива на холестерол. 

Яйцата са с високо съдържание на холестерол, като едно голямо яйце съдържа около 200 милиграма холестерол.

Диетичните холестерол се различават от холестерола, произвеждан от черния дроб. Високите нива на диетичен холестерол могат да допринесат за повишени нива на холестерол в кръвта, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания.

Американската сърдечна асоциация препоръчва не повече от 300 милиграма холестерол на ден за здрави възрастни. 

Въпреки това, ако човек вече има висок холестерол, диабет или сърдечно заболяване, или е на възраст над 50 години, препоръчителният дневен прием може да бъде дори по-нисък.

Важно е да се отбележи, че холестеролът в яйцата е предимно в жълтъка, докато белтъкът е с ниско съдържание на холестерол. 

Така че, ако някой иска да намали приема на холестерол, той може да избере да яде само белтъците или да консумира умерени количества цели яйца.

Също така е важно да балансирате диетата си с други храни, богати на хранителни вещества, да спортувате редовно и да избягвате пушенето, за да поддържате здравословни нива на холестерол. 

Винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист за персонализиран съвет относно вашата диета и начин на живот.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация