Цяла България почита паметта на Апостола на свободата 19 Февруари, 2024

Цяла България почита паметта на Апостола на свободата
Снимка: БГНЕС

Възпоменателните събития по повод 151 години от гибелта на Васил Левски продължават и днес в цялата страна с възстановки, гражданско поклонение и факелни шествия.  Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на националния герой. 

От 8:30 часа тръгва туристическият поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. В Карлово, денят ще бъде отбелязан с възпоменателен митинг-поклонение.

В София в храм „Св. София” ще бъде отслужена архиерейска панихида. Възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София започва от 18:00 часа. Освен официалните лица, хиляди граждани ще отдадат почит пред Апостола. През целия ден пред паметника му ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

От Национална служба "Охрана" напомнят, че началото на пропускателиня режим за граждани, които искат да присъстват на събитието, е от 17:00 ч. Те ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Въвежда се организация на движението в центъра на София. Промяната засяга участъка около паметника на Левски. От 10:00 до 20:00 часа ще бъде променен е и маршрута на част от градския транспорт – на тролейбусите от линии № 1, 2, 3, 4, 8 и 11. 

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация