Вижте как се е появила и развила идеята за високосна година 27 Февруари, 2024

Вижте как се е появила и развила идеята за високосна година
Снимка: unsplash.com

Всички знаем, че годината има 365 дни. Но знаете ли, че има и години, които са с 1 ден по-дълги? Тези години се наричат високосни и се появяват веднъж на всеки 4 години.

Защо има високосни години?

Земята се нуждае от около 365,2422 дни, за да обиколи Слънцето. Тъй като не можем да имаме части от ден, календарната година е с 365 дни. Това означава, че остават 0,2422 дни, които не се отчитат. С течение на времето тези "неотчетени" дни се натрупват и сезоните започват да се изместват.

Високосните години са решение на този проблем. Те добавят 1 ден към годината, за да компенсират "неотчетените" дни и да синхронизират календара със сезоните.

История на високосна година

Древен Египет:

Първите, които са използвали високосни години, са древните египтяни. Те са забелязали, че сезоните се изместват с течение на времето, и са добавили 1 ден към годината, за да ги синхронизират.

Римски календар:

Римляните също са използвали високосни години, но системата им е била доста сложна. Те са добавяли 1 ден към годината веднъж на всеки 4 години, но с някои изключения.

Юлиански календар:

През 46 г. пр.н.е. Юлий Цезар въвежда Юлианския календар. Този календар е базиран на слънчевата година и е много по-точен от предишните календари. Юлианският календар добавя 1 ден към годината веднъж на всеки 4 години.

Григориански календар:

През 1582 г. папа Григорий XIII въвежда Григорианския календар. Този календар е модификация на Юлианския календар и е още по-точен. Григорианският календар добавя 1 ден към годината веднъж на всеки 4 години, но с някои изключения.

  • В България високосни години са 2024, 2028, 2032, 2036 г.
  • Някои години, които са кратни на 100, не са високосни. Например, 1700 г. не е високосна, но 1600 г. е.
  • Годините, които са кратни на 400, са високосни. Например, 2000 г. е високосна.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация