Щоленът: историята на един коледен любимец 11 декември, 2023
Щоленът е вид традиционен за Германия плодов хляб, който се приготвя по време на Коледните празници.
Съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар. Подобен е на датския кейк керстщол (Kerststol) и италианския — панетоне (panettone).
Произход
Трудно е да се определи с точност произхода на щолена. Някои изследователи смятат, че той произхожда от Германия, други - че от Италия. Има и хипотези, че щоленът е донесен в Европа от Византия.
Първите писмени сведения за щолен са от 14 век. В официален документ от 1474 г., свързан с провеждането на Дрезденския коледен базар, се споменава за "щрицел" (Striezel), който е вид хляб, приготвян с плодове и ядки.
През следващите векове щоленът се разпространява в цяла Германия и става популярен коледен сладкиш. В началото той е бил по-скоро обикновен хляб, но постепенно се превръща в по-богат и вкусен сладкиш.
В днешно време щоленът е един от най-популярните коледни сладкиши в Германия. Той се приготвя в различни варианти, но основните съставки остават същите - сушени плодове, ядки, ароматни подправки и захар.
Щоленът има и символично значение. Формата му наподобява Младенеца Исус Христос, повит в пелени.
Щоленът се приготвя по различни рецепти, но основните съставки са:
Брашно
Мая
Вода или мляко
Захар
Масло
Яйца
Сушени плодове (стафиди, орехи, бадеми, сини сливи, портокалови и лимонови корички)
Ароматни подправки (канела, карамфил, индийско орехче, джинджифил)
Щоленът се приготвя като се замесва тесто от брашно, мая, вода или мляко, захар, масло, яйца и сушени плодове.
Тестото се оставя да втаса на топло място, след което се разточва и се навива на руло. Рулото се поставя в намазнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Хороскоп Виж всички
Новини
Софийският университет е сред първите 40 % на най-добрите в света
Стара Загора кани жителите да се включат в засаждането на 13 хиляди фиданки
Sofia Christmas Fest открива ледена пързалка върху фонтаните пред НДК
НОИ: Пенсионерите в чужбина подават годишна „декларация живот“
Повечето българи смятат, че преходът не е приключил и демокрацията не е истинска
Най-емблематичната поза на Фреди Меркюри бе увековечена със специална монета
Олимпийският огън ще премине от Неапол през Рим до Милано
Община Свищов отличи 32 деца за добри постъпки през годината
България влиза в топ 10 на страните с най-натоварен трафик в света
Цените на горивата у нас продължават възхода си въпреки отсрочката за „Лукойл“
Пловдив открива зала „Африка и Австралия“ и първото зоокафе в България