Ученици ще четат ритуално стихове на Христо Ботев 02 юни, 2023

Ученици ще четат ритуално стихове на Христо Ботев
Снимка: РУО-София-град

С вой на сирени и звън на камбани на 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Днес се навършват 147 години от гибелта на поета-революционер и подвига на неговата чета.  

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение като в него ще участва и премиерът Гълъб Донев. Поклонението ще сложи край и на традиционния поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, в който тази година се включиха над 1400 души от цялата страна.

Ученици от софийските училища ритуално ще четат стихотворенията от сборника "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова". 

Първият етап от четенето на стихове ще започне в 11:00 ч. и ще приключи преди 12:00 ч. След заглъхването на сирените, призоваващи да почетем героите на България, участниците и присъстващите на събитието ученици, учители, директори на столични училища и граждани, заедно ще прочетат стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър".

В 12:00 часа, когато сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути, всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място и запазят едноминутно мълчание. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация