Цистит - признаци и превенция 08 април, 2023

Цистит - признаци и превенция
Снимка: Радио Веселина

С термина цистит се обозначава възпалението на пикочния мехур и по-точно неговата лигавица. Това е най-разпространеното урологично заболяване сред жените.

Циститът може да се срещне във всички възрастови групи - от детска до старческа възраст. Това е заболяване, което е доста разпространено, особено сред жените. Между 20% до 40% от жените получават симптоми на възпаление на пикочния мехур поне веднъж през живота си. Женският пол страда от възпаление на пикочните пътища 3 пъти по-често от мъжкия. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал (уретрата) при жените, който е по-широк и по-къс.

В повечето случаи причината за цистита е инфекция на пикочните пътища. Тя се развива, когато бактериите навлизат в пикочния мехур и започват да се размножават. Това може да се случи и с естествено срещащи се бактерии в тялото при нарушен баланс. Тези бактерии водят до инфекция и причиняват възпаление.

По темата днес в предаването „Доктор здраве“ ще говори доц. д-р Еленко Попов дм, лекар уролог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Цялото интервю можете да чуете и гледате в подкаст „Доктор здраве“ в сайта на радио Веселина, секция – подкасти и в NOVA PLАY.
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация