Диетите пазят от хронични заболявания 17 март, 2023

Диетите пазят от хронични заболявания
Снимка: unsplash.com

Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания, става ясно от изследване на учени от медицинското училище към университета Харвард.

Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Медисин" и обхващат анализ на данни, събирани в продължение на 32 години от 205 852 участници на възраст между 25 и 75 годишна възраст. 

От тях 162 667 са жени, а 43 185 са мъже. Те периодично са давали информация за начина си на живот, медицинската си история, хранителните си навици. 

Участниците в проучването не са се придържали изрично към препоръчани диети, но изследването сравнява резултатите при спазване на няколко модела - алтернативен индекс на здравословното хранене, средиземноморска диета, диетичен режим за понижаване на кръвното налягане, редукция на риска от развитие на диабет, хранителен режим с преобладаващи растителни продукти, диетичен индекс на хиперинсулинемия, противовъзпалителен режим, противоракова диета на американския институт за изследвания на рака.

Според резултатите, независимо от типа хранителен режим на отделните участници, спазването на диета спомага за ограничаване на рисковете като цяло. Участници, спазвали режим за снижаване на риска от възпаления, високи нива на инсулин или диабет, са по-нискорискови и за развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания или рак.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация