България празнува 145 години от Освобождението 03 март, 2023

България празнува 145 години от Освобождението
Снимка: БГНЕС

145-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението. Празничните прояви на Шипка започват в 11 часа с концерт на площадката пред Паметника на свободата. От 11.30 ч. премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще започне заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време и с вход свободен на 3 март. Той ще бъде отворен за посещения около 12:30 часа след приключване на честванията по случай националния празник и ще работи до 19:00 часа.

До 18 ч. ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по пътя Габрово – връх Шипка – Казанлък.

Както всяка година транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно. Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт. 

Гигантът Google ни поздравява за трети март – Националният празник на България. Българският трибагреник се вее от страницата на търсачката. Днес честваме 145 години от Освобождението на България от турско робство.

Снимка: БГНЕС

 

Хороскоп Виж всички

Нотификация